keskiviikko 1. joulukuuta 2010

MISSÄ MUROSENI ON


Tein äitin ja isin pikkujouluihin päärynäpiirakan/tarteletin/whatever. Ajattelen kaikennäköisiä leivonnaisia usein erissä eli rakentelen ne osista. Tässä oli muropohja + pannacotta + hedelmä/marja. Sitten mietin että maustanko pohjan jollain: joo, laitoin liikaa voita ja tarpeeksi
inkivääriä sekä fariinisokeria. Maustettu pannacotta? No, vaniljatanko. Hedelmä/marja? Laitetaan päärynää koska tahdon keitellä niitä liemissä kypsiksi ja maustaa joululla. Tädää! Sitten tarvitseekin enää kasata osista se piirakka. Mä en ikinä käy Ikeassa, mutta kuvittelisin että kirjahyllyn rakentaminen on jotain tällaista.


Päärynäpiirakka joululla


muromassa:
115g voi
115g vehnäjauho
80g fariinisokeri
6g raastettu inkivääri

Sekoita yhteen kylmä voi, sokeri ja inkivääri. Lisää sitten jauhot ja laita massa jääkaappiin. Kun olet kyllästynyt odotteluun, asettele massa vuokaan ja pane takaisin kylmään. Saattaa olla fiksua laittaa vaikka pakkaseen. Paista.

pannacotta:
4dl kerma
15g sokru
1kpl vaniljatanko
1,5kpl liivatelehti

Kerma ja sokeri ja halkaistu+kaavittu vaniljatanko ja siemenet kattilaan. Kiehauta, poista tanko ja lisää liotetut liivatelehdet, sekoita kunnolla. Kaada paistetun piirakkapohjan päälle ja toivo ettei pohja pissi. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi.

päärynät:
n.4 päärynää
1 appelsiini
fariinisokeria
neilikkaa
tähtianista
mitä vain

Kuori ja halkaise päärynät, ota kodat pois. Laita ne kattilaan. Kuori appelsiinista se kiiltävä kuoriosa, ei valkoista. Laita kattilaan, purista sinne myös appelsiinin mehu. Lisää sokeria tarvittava määrä, muutama tähtianis ja neilikka nyt ainakin. Voit keitellä pannacottan vaniljatankoa myös tässä liemessä. Kaada kattilaan vettä niin että saat päärynät keitettyä. Päärynöiden tulisi olla kypsiä muttei löysiä. Leikkaa jäähtyneet päärynät ihaniksi paloiksi (ei ole pakko), ja asettele piirakan päälle.

siirappi:
päärynöiden keitinliemi
lisää sokeria jos tarvitaan

Keitä päärynäliemi kokoon niin että se saavuttaa siirapillisen konsistenssin. Kun liemi on täydellinen, tai ehkä jo vähän ennen (=siirappia on vaikea siivilöidä), siivilöi mausteet pois. Kaada jäähtyneenä jo piirakan päällä olevien päärynöiden päälle ja tarjoile.


Kuten huomata saattaa, ohje ei ole kovin tarkka. Mausteita voi muuttaa, voi laittaa vaikka päärynöiden liemeen valkoviiniä tai glögiä, voi vähän räiskiä sinne sun tänne.

Pohjassa on sellainen pikku ongelma, että voita on liikaa. Ongelman voi tietysti korjata ottamalla osan voista pois. Toisaalta tuo käsittämätön voimäärä karamellisoituu sokerin kanssa ja pohjasta tulee erinomaisen kiinnostava (jos nyt sitten yrittää unohtaa sen että se on tavallaan epäonnistunut ja väärin.) Sen lisäksi pohja vaatii uunissa ollessaan erityishuomiota koska se yrittää valua vuoan pohjalle (jollain työkalulla voi taputella sitä takaisin seinille) ja puolet voista liruu uunin pohjalle joten pelti/astia/tms. on kannatettava vuoan alla.

Vuokana käytin suorakulmaista, pitkulaista irtopohjavuokaa. Se on aika iso, muttei nyt mikään aivan jättimäinen.

Ohje on mielestäni ihan oikeasti aika hyvä. Helppo, ja tykkään asioista joissa saa heitellä niin paljon kaikkea sekaan kuin tahtoo ja sitten toivoa että siitä tulee hyvä.

1 kommentti:

  1. Piirakka oli ihanaa; niin on myös tekemäsi kuva!

    Halaus äidiltä.

    VastaaPoista