perjantai 30. heinäkuuta 2010

HOMMIA & JUTTUJA

Ekbergin tuhatlehtileivos

Kesä, kirppuja korvissa ja Anni murjottaa, mököttää ja välillä myös syö (niin, ja toki viiltelee!). Meinasin tehdä Ekbergistä oman postauksen johon olisin ekaksi kuvaksi laittanut Fredr. Edv. Ekbergin hautakiven, mutta en ole aivan varma miten hautakivien kuvien julkiseen levitykseen suhtaudutaan. Tosin jos ei laita jonkun Möttösen hautaa vaan tyyliin Speden niin hei, sehän on julkkis, ja kai sen viimeisestä leposijasta löytyy kuvia muualtakin. (Voisinkin tehdä ruoka-aiheisen hautapostauksen.) Enkä mä siis edes tiedä olisiko mulla ollut hirveän paljon sanottavaa Ekbergistä, joten päädyin tekemään tällaisen silppupostauksen jossa ei mistään sanota mitään. Pusi!


Latte ja feta-pinaatti -quiche terassilla

Ostin Stockmannilta Ekbergin tuhatlehtileivoksen, 3,5€. Häpeäkseni on tunnustettava etten ollut koskaan ikinä milloinkaan ennen syönyt moista. Aukko sivistyksessä on onneksi nyt siis korjattu, ja kenties Napoleon, jota en myöskään ole suuhuni pannut, saa kunnian seuraavaksi. Tuhatlehtileivos sisältää lehti- tai voitaikinaa ja kinuskia ja siltä se kyllä maistuikin. Luulen että leivokseni oli hieman kuivettunut ja näin ollen, öh, hippasen kuivakka makuuni, jotenkin liian tiivis, mutta muuten jees. Maistui klassikolta, mukavan yksinkertainen tuote, kaunis. Voikreemipursotukset pinnalla olivat tosin tunkkaisia, elähtäneitä. Hyi! Oli ne sentään ihan nättejä ja tarpeeksi pieniä kun ei tuo voikreemi nyt niin hyvää ole.

Piipahdin äitin kanssa ihan Ekbergilläkin, litkimässä lattea kuin modernit kaupunkilaiset ikään. Istuttiin terassilla, pöytä oli vinossa. Noin neljän euron feta-pinaatti -quiche oli ihan jees. Ei räjäyttänyt tajuntaani, ei lähellekään. Feta-pinaatti on makunakin niin hurja että meinaan nukahtaa. Varmaan se myy mutta ei se kyllä kieli suuresta yrityksestä tai villeistä visioista.



Kampin keskuksen Rotterdam -olutravintolassa join Stadin Panimon Ruispilsneriä, joka oli hyvää. Mukavan raikasta, sitruksista, kitkerää. Suunnilleen tämän enempää en bisseistä osaa sanoa, koska tunnen niitä hyvin hyvin vähän. Tuopin hinta oli jossain kuuden euron paikkeilla.



Kuten näkyy, puistossa on syöty myös jätskiä. Mövenpickiltähän* tuli kolme ihan kiinnostavaa uutuutta tuossa joskus keväällä. Ne kuuluvat Création -sarjaan ja itseasiassa Jokis sanoo että jäätelöitä olisikin neljä. Yksi oli kuvassa näkyvä kookos-paahdettu seesaminsiemen -jätski, toinen omena-konjakki ja kolmas joku jota en millään saa päähäni. Seesam -jätski on ainut noista jota olen maistanut. Neljäs, jota en ole lainkaan kaupassa nähnyt, on viski-pikkuleipä. (Näen vieläkin romanttisia unia Mövenpickin männävuosien viski-pekaanijätskistä.)

Paahdetut seesaminsiemenet, ja seesaminsiemenet ylipäänsä, ovat hyviä. Myös kookos on hyvää. Puolen litran boksi maksoi n. 6 euroa. Mua kuitenkin häiritsi sinänsä hyvä mutta liian hallitseva inkiväärin maku. Silti: hyvää.

P.S. Aamupalaksi syötiin perjantaina töissä herkkuja: suklaata, sipsiä, kirsikoita, suolakeksejä, nektariineja, minileivoksia, pikkupusuja. (Töissä kaikki tehdasvalmisteinen perushuttu on hyvää, toim. huom.) Pomo käski pitämään pidemmän kahvitauonkin jotta ehtisimme kunnolla syömään. En siis syönyt tyypillistä jugurtti-mysli -vetoani. Mites teillä? (Eräs työtoverini kysyi multa että mitä mieltä mä olen tämän päivän perjantaipullasta (=leivonnainen joka syödään työpäivän päätteeksi perjantaisin) ja että miten mä en koskaan ole tyytyväinen mihinkään. Ha! Olen mä välillä. Se korvapuusti oli Fazerin teollisuuspulla ja se oli revennyt päältä niin että se näytti, anteeksi kamalasti, pimpiltä. Eihän sellainen voi olla kauhean hyvä.

*Mövenpickin omistaa Nestlé mikä tekee myös Valion jätskit. Hyi hyi!

torstai 22. heinäkuuta 2010

ELÄMÄ ANTOI TAAS PUSSILLISEN SITRUUNOITA


Eräiden kesäjuhlien kunniaksi tein mansikka-sitrustarteletin.* Senkin pygäämisessä oli muutamia vaikeuksia mutta leikitään että se oli aivan täydellinen. Ohje oli melkein.

muromassa:
125g vehnäjauho
100g voi
75g tomusokeri

Sekoita voi ja sokeri, lisää jauhot. Laita massa jääkaappiin joksikin aikaa. Pehmitä jääkaappikylmä muromassa ja painele n. 25cm vuokaan. Paista 180 asteessa.

greippi-sitruuna -curd:
60g greipin mehu
40g sitruunan mehu
100g sokeri
75g voi
2kpl muna
n. puolen sitruunan ja koko greipin raastettu kuori (tai miten itse ikinä tahtookaan!)

Iske kaikki ainekset kattilaan ja lämmittele keskilämmöllä kunnes saat tehtyä kuvioita massaan vispilällä. Sulje liesi kun ensimmäinen kupla ilmaantuu ja jäähdytä. Älä intoudu keittämään liioiksi, muuten tulee munakasta etäisesti muistuttava liemi.

Lisäsin curdiini vielä hieman vaahdottamatonta kermaa ja 2 liivatelehteä (=liota vedessä, sulata kattilassa, sekoita liivate kermatilkkaan, sekoita sitten kerma-curdiin). Kaada sitten curd paistetun piirakkapohjan päälle ja pane jääkaappiin. Leikkaa/asettele/mitä vain 400-500g mansikoita.

Curdiin voi toki lisätä jotain mausteeksi jos haluaa. Itse meinasin laittaa tuoretta minttua mutta pyörsin päätökseni. Luonnollisesti myös sitruksien suhteita ja hedelmiä voi (ehkä) muuttaa. Yritin tehdä vaaleanpunaisen curdin käyttämällä verigreippiä mutta no, ei se nyt ihan onnistunut.

*Tarteletti (ranskaksi tartelette) on aika hämmentävä sana sillä se tarkoittaa pientä tartea eli torttua tai piirakkaa. Suomessa kuitenkin ihan oikean kokoisista piiraista käytetään tarteletti-nimitystä. Usein vielä väärin kirjoitettuna: tartaletti. Katsokaa Raholasta jos ette usko.