torstai 27. tammikuuta 2011

REIKÄ LEIPOJAN KÄDESSÄ


Minulla on meneillään yksi leikki. Sen nimi on Kuinka kuluttaa mahdollisimman vähän rahaa. Mun rahankäyttöni jakautuu näin: vuokra-kalja-ruoka. Vuokra kai täytyy maksaa, siitä ei voi tinkiä. Kalja, kalja, paras ystäväni... Siitä saattaa voida nipistää mutta silti baariin syytää rahaa ihan vahingossa. Ruoasta voi onneksi aina nipsaista. Kuka nyt syödä haluaisi, ruoka on pahaa.

Kiittäkää siis onneanne, ettei blogini ole reseptiarkisto. Talven postaukset olisivat silloin Papuja mössöllä, Kaalia pavulla, Porkkanaa tofulla, Pakastepinaattia mausteilla... Jummijammi! Ideana ois myös syödä vähemmän hiilihydraattia.

Köyhäily ja hiilihydraatittomuus eivät oikein sovi yhteen. Peruna on halpaa ja pasta on halpaa. Kasvikset ovat kalliita. Pakastekasvikset on halvempia mutta muut kuin herne ja pinaatti ja kalapuikko ja ranskanperuna on niin ällöjä että pureksin mielummin kynsiäni (jotka muuten ovatkin taas aivan liian pitkät). Onneksi maailma on täynnä papuja. Valitettavasti talvea on vielä sen verran jäljellä että ehdin mennen tullen kyllästyä papuilemaan. Sitten vaihtanen siniseenlenkkiin tai aloitan hiilihydraattisen dieetin ja syön ainoastaan pastaa voilla ja savusuolalla.

Rahattomuus on kiinnostavaa. Kun on rahaa, unohtaa sen, että ihan pienellä rahallakin voi elää tai ainakin pysyy hengissä. Minivaroilla selviytyessään voi yllättää itsensä luovuudellaan. Mitä vaatimattomimmista aineksista saa aikaan vähintäänkin kiinnostavia ruokia. Sacherkakkuja köyhänä ei pahemmin kyllä leivota. Köyhän kannattaa keräillä kaappeihinsa kaikenlaisia hyödyllisiä ruoka-aineita. Silloin kun rahaa on, ei tarvitse noudattaa 'älä mene kauppaan nälkäisenä' -sääntöä. Kun taas sitä ei ole, kannattaa ehdottomasti pysytellä kaukana kaupoista. Mielenterveytensä säilyttämiseksi välillä täytyy tietysti ostaa hyödyttömiä aineita: suklaata, herkkuja, juustoa.


Kuinka elää lähes ilman rahaa á la Anni:

1. Synny mieluusti varakkaaseen ja miellyttävään perheeseen.
2. Hanki ystäviä joilla on rahaa ja jotka tahtovat päästä siitä eroon.
3. Muista Kelaa ja Sossua ajoissa.
4. Unohda juustot, luomumunat, liha ja kala.
5. Osta määrättömästi erilaisia papuja (Punnitse&Säästä!).
6. Ja muutenkin kaappiin ja pakastimeen kaikkea mitä kuvittelet tarvitsevasi kuten tomaattimurskaa ja kaurahiutaleita. Mausteet on kivoja, ainakin tuntuu että se paistettu porkkana ois joka päivä eri ruoka.
7. Älä aina myöhästytä kirjaston kirjoja.
8. Lopeta kaljanjuonti tms., paitsi jos varakkaat toverisi ovat erityisen hölliä tai vain pitävät sinusta hyvin paljon.
9. Älä huolestu jos huomaat olevasi kiukkuinen, inhottava ja ruma. Kukaan ei elä pelkistä pavuista.
10. Pidä mielessä että tulet saamaan rahaa vielä joskus.
(11. Perusta blogi jonka perusteella firmat lähettävät sinulle ruokatarvikkeita.)
(12. Älä osta leipää.)
(13. Sipuli, porkkana, kaali, punajuuri.)
(14. ...)

4 kommenttia:

  1. lisää konkreettisia neuvoja! oon huonoin syömään köyhästi, vaikka muuten köyhyys tuntuukin usein helpotukselta; vaihtoehdot vähenee ja valintatilanteita ei edes synny.

    ostan usein eineksiä, vaikka köyhäilen, koska pitää saada duuniin jotain nopeeta. what to do, eli köyhän naisen helpot duunieväät?

    M

    VastaaPoista
  2. ainii. paitsi sä et anna ohjeita.. ;_;

    M

    VastaaPoista
  3. Pikakysely Viva Ciabatta!lta antoi tulokseksi: itsetehdyt piirakat. Homma toimis niin että tekis joskus paljon jotain sellaisia kädestä syötäviä (mallia lihis) piirakoita ja pakastaisi niitä. Ottais mukaan töihin ja lämmittäis. Erittäin aleksimainen idea. Sisälle kasveja, kalaa, lihaa, munaa, juustoa, whatever.

    Mä sanon mun klassikkotyöruuan: couscoussalaatti jossa on ihan miniksi pilkottua raakaa porkkanaa antamassa rakennetta ja vastusta, vähän couscousia, ehkä esim. raakaa kaalia tai kukkakaalia, snadisti fetaa, oliiviöljyä ja mustapippuria totta kai, tarpeeksi suolaa, ehkä hunajaa, sit voi olla vaikka munaa, erilaisia kasviksia, pippurimakrillia... Sitä on kiva rouskutella eikä tarvi lämmittää eikä mitään.

    Kummankin ruuan kustannuksiin voi itse vaikuttaa koska ne on mallia 'laita mitä vaan'.

    VastaaPoista
  4. Ah, unohdin tietty pavut. Kaikki kunnia niille!

    VastaaPoista