torstai 20. lokakuuta 2011

NOTE DI NOCCIOLA, BANANA E AGRUMI


Ostin KaDeWesta Berliinistä Domorin kaakaojauhetta. Vasta, kun ryhdyin keittelemään siitä erään syksyisen grillauksen kylmettämänä kaakaota, hiffasin, ettei se olekaan ihan normaalia (because it has not been processed with potassium). Kaakaojauheelleni ei siis ole tehty sellaista temppua kuin Dutch processing, jossa jauhe emäksöidään (emäksisöidään?) kaliumhydroksidilla. Kaliumhydroksidia (E525) käytetään happamuudensäätöaineena elintarvikkeissa.

Ilmeisesti lähes kaikki eurooppalainen kaakao on Dutch process, kun taas Jenkeissä myytävä on ns. natural, käsittelemätön. Mä en tiedä saako Suomesta käsittelemätöntä kaakaojauhetta, mutta jos asia kiinnostaa, niin kannattanee kysellä vaikka Ruohonjuuresta.

Käsittelemättömän kaakaojauheen väri on vaaleampi kuin käsitellyn. Se on varsin omituista, koska kaakaojauheen kuuluu olla kauniin tummanruskeaa eikä hiekanväristä. Dutch process myös vähentää kaakaon happamuutta, tekee jauheesta helpommin liukenevaa, ja pehmentää makua (sanoo Wikipedia).

Mun kaakaojauheeni on kyllä selkeästi vaaleaa. Se on avuttoman väristä. Haluaisin sihdata sitä jonkin suklaaleivonnaisen päälle koska se on niin hassua, näyttää pölyltä. Haistelen paraikaa Pralus'n käsiteltyä kaakaojauhetta ja Domorin käsittelemätöntä. Käsittelemätön tuoksuu alkoholiselta ja rasvaiselta (ja rasvaista se on! Kaakaojauheessa on yleensä noin 10% kaakaovoita, tässä on 22-24%). Käsitelty tuoksuu laadukkaalta kaakaojauheelta, sellaiselta tummalta ja tutulta. Domorin jauheeni maistuu puunkuorelta, tai sievemmin sanottuna kaakaorouheelta. Tein siitä eilen taas kaakaota, ja ehkä jokin siinä muistutti arominkin alkoholista, koska se ois ehdottomasti kaivannut joukkoon tujauksen Jallua tai muuta hyvää.

Luin internetistä että kaakaon emäksöinti laimentaa makua. No, en tiedä. Ihan erilaista tää Domori on verrattuna mihinkään kaakaojauheeseen jota olen maistanut, mut ei mun mielestäni vahvempaa. Toisaalta, luultavammin käsittelemättömät kaakaojauheet eroavat jonkin verran toisistaan, ja toiset voi olla stydimpiä kuin toiset. Erot lienevät suurempia kuin Dutch process kaakaojauheissa, koska käsittely peittää virheitä ja ilmeisesti tasapäistää kaakaon makua. Käsittelemättömyys vaatii kaakaolta enemmän laatua. (Ah, ja niin, tässä mun kaakaossa lukeekin että se on extremely fresh and mild.)

Käsittelemätön kaakaojauheeni on huiman kiinnostavaa. Sen maku ja tuoksu ovat monipuolisemmat (ja tietty uutuudessaan muuten vain jännät) kuin käsitellyn jauheen. Onks se sit parempaa, sitä en tiedä. Yritän seuraavaksi tehdä siitä muutakin kuin vain kuumaa kaakaota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti